Menu:

Laatste update:

16-09-09


Wereldoorlogen 1900-1950

* Het theezakje is strikt genomen geen uitvinding, maar het gevolg van een vergissing. De persoon verantwoordelijk voor het misverstand is de New Yorkse thee-importeur Thomas Sullivan. Het jaar was 1904. Thee kwam aan het begin van de twintigste eeuw normaal gesproken in tinnen dozen. Sullivan wilde zijn klanten wat staaltjes sturen van theesoorten en wilde geen fortuin uitgeven aan kleine tinnen doosjes. Daarom had hij het simpele idee om de thee in kleine zijden zakjes te stoppen. Maar zijn klanten begrepen niet dat ze de thee eerst uit de zakjes moesten halen en stopten ze rechtstreeks in de theepot. Door dit malle misverstand was het theezakje geboren. En gedurende de twintigste eeuw zou als gevolg daarvan de theecultuur wereldwijd veranderen.

* In 1934 zijn de zogenaamde katogen uitgevonden (die reflectoren in het wegdek). De Engelsman Percy Shaw werd bij zijn uitvinding geÔnspireerd door een echte kat. De reflectie van het licht van zijn koplampen in de ogen van een kat voorkwam dat hij per ongeluk van de weg af raakte.

* De spanwijdte van een Boeing 747 is op dit moment langer dan de eerste vlucht van de Whright broertjes.

* Voor sommigen is het nauwelijks voorstelbaar dat koken ooit uren in beslag nam. Tegenwoordig kun je namelijk een maaltijd in een magnetron doen en is je maaltijdje zo klaar. De magnetronoven is nog niet zo lang een vast beeld in de moderne keuken, maar toch is het apparaat al een paar decennia oud. Het geboortejaar van de magnetron is namelijk 1948.

* De uitdrukking "Bal Gehakt" voor een verachtenswaardig man vindt zijn oorsprong in het begin van de 20ste eeuw. Een bal gehakt is een andere benaming voor onderkruiper bij een staking. Iemand die dus niet staakt, maar gewoon aan het werk gaat en daarmee zijn collega's in de wielen rijdt. De uitdrukking zou ontstaan zijn aan het eind van de Eerste Wereldoorlog tijdens een havenstaking. De Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij probeerde de staking te breken door werkwilligen te paaien met een warme maaltijd inclusief gehaktbal. De "gehakteters" werden door de stakers vanachter de hekken uitgescholden voor bal gehakt.

* Van Albert Einstein is bekend dat hij er als kind bijzonder lang over deed om te beginnen met praten. Op een goede dag echter, tijdens het avondeten, kwam er een einde aan zijn zwijgen, naar verluidt met de volzin: "De soep is te heet." Zijn ouders waren verrukt over zijn vorderingen, maar vroegen zich natuurlijk tegelijkertijd af waarom de jonge Albert niet eerder had gesproken. Het antwoord luidde eenvoudig: "Omdat tot nu toe alles in orde was."

* Het avondkwartje was de stuiver van nikkel en koper die in 1907 voor het eerst werd geslagen. Door zijn grootte en de zilverachtige kleur was hij nauwelijks te onderscheiden van het zilveren kwartje. De stuiver van 1907 werd avondkwartje genoemd, omdat hij bij weinig licht gemakkelijk voor kwartje werd aangezien. De overheid greep snel in en bedacht de volgende oplossing. De munt bleef zilverachtig maar de vorm werd vierkant. De eerste en tot nu toe enige vierkante munt in het Nederlandse decimale muntstelsel.

* Velen zeggen dat de beschaving begon op het moment dat de mens het vuur beheerste. Ook Freud gaat hier in zijn theorie over de beschaving van de mens vanuit. De primitieve mens had, volgens Freud, zodra hij vuur zag, de neiging om een infantiele behoefte te bevredigen. Hij moest en zou dit vuur uitplassen. De mens kon pas met zijn beschaving beginnen op het moment dat er ťťn man in staat was deze neiging te onderdrukken en het vuur te bewaren. Dat uiteindelijk de vrouw het vuur in bewaring kreeg, was omdat haar anatomie zich er niet voor leende om het vuur uit te plassen.

* Waarom een duizendje ook wel een rooie rug wordt genoemd: Het woord duikt voor het eerst op in het Algemeen Handelsblad van 21 april 1916, waar wordt gespoken over een pakje 'rode ruggetjes'. De bijnaam had het biljet te danken aan zijn uiterlijke verschijningsvorm. De achterzijde (de rug) was bedrukt in rode inkt. Opvallend aan de rugzijde was bovendien een tekst die in gebogen lijn was aangebracht. De kromming doet denken aan een kromme rug.

* Greta Garbo kon meedoen aan de zeilwedstrijden om de America's Cup. Dat zat zo. Op de grote jachten, waarmee vanaf 1930 de wedstrijden om de America's Cup werden gezeild, raakten grote kluivers in zwang, die met twee schoten moesten worden dichtgetrokken. Vanwege hun onhandelbaarheid kregen deze zeilen de bijnaam 'Greta garbo', naar de Zweedse filmster die ook de gemakkelijkste niet was.

* Sinds 1905 bestaat het Nederlands elftal officieel. Op 30 april van dat jaar speelde 'Oranje' in Antwerpen zijn eerste interland tegen BelgiŽ. De naam 'Oranje' moet nog met een korreltje zout worden genomen. Nederland speelde in witte shirts met een rood-wit-blauwe baan, lopend van onder de linker oksel naar de rechter heup.

* De eerste computerbug was geen elektronisch foutje, maar een echt insect. Het slachtoffer was de Harvard Mark II, een experimentele computer. In 1945 vertoonde deze machine enkele mankementen en de oorzaak bleek een motje te zijn. Dankzij dit motje is het woord bug een ingeburgerd begrip in de computerwereld.

* De Waalbrug in Nijmegen werd gebouwd tijdens de crisisjaren in de jaren dertig en verschafte veel werk. Pieter van der Veer hielp ook aan de bouw van de brug mee. Deze brug was heel belangrijk voor hem, want zijn liefje waarmee hij wilde trouwen woonde aan de overkant in Lent. Maar toen de pijlers van de brug al voor de helft gevuld waren met beton, verloor de voorman van Pieter zijn evenwicht en dreigde in de zuil te vallen. Pieter probeerde zijn voorman tegen te houden, maar dat werd hem zelf ook noodlottig. Toen de echte hulp arriveerde, de andere werklui konden er niet bij, was het al te laat. Het beton begon al te harden rondom de mannen die flink naar adem hapten. De volgende dag is besloten om de pijler tot graf te laten dienen van Pieter en zijn baas

* De schrijver H.B.Wells en Churchill mochten elkaar absoluut niet. Wells stuurde Churchill het volgende briefje: "I send you two tickets for the first night of my new play, bring a friend, if you have one!" Churchil schreef het volgende terug: "I'am sorry I'am unable to come to the first night, maybe the next, if there is one!"

* Waarom is de trui van de Tour de France geel? En waarom is de trui van de Giro d' Italia roze?: De Tour de France werd gesponsord en nog steeds door de krant L'equipe. Vroeger werd deze krant op geel papier gedrukt, vandaar de gele trui. In ItaliŽ was en is de Gazetto Dello Sport de sponsor van de Giro. Deze krant wordt nog steeds gedrukt op roze papier. Vandaar de roze trui.

..1..