Menu:

Laatste update:

16-09-09


Wereldoorlogen 1900-1950

* De leerplichtwet van 1901 was op het nippertje aangenomen. Het was uiteindelijk aan het paard van kamerlid Schimmelpenninck te danken dat de wet werd aangenomen. Schimmelpenninck wilde eigenlijk tegen stemmen, maar omdat hij van zijn paard was gevallen, miste hij de stemming. De wet werd met één stem verschil aangenomen

* De moeder van Adolf Hitler overwoog ernstig om abortus te laten plegen, maar haar dokter praatte het haar uit haar hoofd.

*De zomertijd hebben we te danken aan een oorlog. Namelijk de Eerste Wereldoorlog die van 1914 tot 1918 duurde. Duitsland was genoodzaakt om zuinig met energie om te gaan. Daarom verzetten ze de klok 1 uur vooruit. Mensen hoeven dan 's avonds pas een uur later hun lampen aan te doen en als miljoenen mensen dat doen, scheelt dat een heleboel energie. Op 30 april 1916 ging deze regeling in Duitsland in en niet veel later volgden ook de andere landen van Europa.

* Duitse militairen werden na afloop van de Tweede Wereldoorlog formeel niet krijgsgevangen gemaakt. Op bevel van de Amerikaanse opperbevelhebber werd er voor hen een nieuwe categorie gecreëerd: De Surrendered Enemy Personnel of Disarmed German Persons. Reden hiervoor was dat de Conventie van Genève voorschrijft dat de overwinnaar verantwoordelijk is voor het welzijn van de gevangenen. Onder de nu bedachte constructie kon die verantwoordelijkheid worden overgedragen aan de Duitse militaire hiërarchie. De Duitsers kregen een eigen rechtspraak, waardoor na de capitulatie bij deserteurs nog doodvonnissen werden uitgesproken en uitgevoerd. Dit gebeurde onder Canadese supervisie.

* Het verhaal van het liedje Lili-Marlene: De Duitse soldaat Hans Leip, die in 1915 ergens aan het oostfront droomde dat twee vriendinnetjes, Lili en Marlene, met hem onder de poort stonden. Om zich op te vrolijken neuriede hij een melodietje en voegde er enkele sentimentele zinnen aan toe. De dagelijkse realiteit van oorlog kreeg de overhand en hij vergat het liedje. Tot hij het zich 20 jaar later weer herinnerde. Hij voegde er nog enkele regels aan toe en zette het samen met Norbert Schultz op de plaat. Het werd een flop, totdat Radio Belgrado in 1941 het plaatje draaide. De muziek werd in Noord-Afrika gehoord door zowel de Duitse als de Britse soldaten. En dit keer sloeg het liedje aan. De tekst werd in het Engels vertaald en gezongen door Anne Shelton. Het verhaal gaat dat na de verovering van Tobruk een groep Britse gevangenen door de linies van het Duitse leger liepen en beide zijden hetzelfde liedje zongen. De bekendste vertolking van het liedje staat op naam van Marlene Dietrich.

* Twee tegenstanders die een opmerkelijke overeenkomst hebben. In WO II misten zowel de Japanse Admiraal Isoroku Yamamoto en de Amerikaanse Admiraal Chester Nimitz, twee vingers als gevolg van ongelukjes toen ze nog jongere officiers waren.

* In de Tweede Wereldoorlog werd het boek De zoon van Dik Trom van C.Joh.Kiviet verboden. Dit boek stamde uit 1907. De Duitsers stoorden zich aan een "anti-Duitse" passage in het boek, waarin de zoon van Dik Trom en zijn vrienden een inval van het Duitse leger op Hollands grondgebied speelden. In 1942 verscheen er een gecensureerde uitgave, waarin het Duitse leger werd veranderd in een naamloze vijand. Na de oorlog werd de censuur niet meer teruggedraaid, want tot in de laatste uitgave ontbreekt de kreet: "Weg met de Duitschers!"

* Adenauer, de bondskanselier van West-Duitsland van 1949-1963, was na de Eerste Wereldoorlog Oberbürgermeister van Keulen. Maar na de Eerste Wereldoorlog was er in Kiel een opstand onder leiding van soldaten. Deze soldaten stapten op de treinen om zo verder het land in te gaan en overal een revolutie te ontketenen. Adenauer belde de Duitse Spoorwegen met het verzoek om onmiddellijk de treinen te laten tegenhouden. De Duitse Spoorwegen weigerden dit echter, omdat dan de dienstregeling in de war zou lopen. Ze riskeerden liever een revolutie dan een in de war lopende dienstregeling.

* Het begrip robot komt uit het Tsjechisch. Het verwijst naar een persoon die hard werkt aan iets wat geen enkele herseninspanning vergt. De toneelschrijver Karel Capek introduceerde de term robot in zijn toneelstuk 'RUR' uit 1923. RUR was een afkorting voor Rossums Universele Robots.

* De naam Mercedes is afkomstig van een vrouw. Haar volledeige naam was Mercedes Jellinek, de dochter van Emil Jellinek, de Oostenrijks-Hongaarse consul-generaal in Nice, die in 1900 het eerste Mercedes model financierde.

* In de vroegere racerij (vanaf het begin dat er auto's bestaan) hadden de auto's van deelnemende equipes per land dezelfde kleur. Zo waren Britse raceauto's groen, Italiaanse raceauto's rood en Franse raceauto's blauw. De Duitse raceauto's waren eerst wit en later zilverkleurig. Door de kleur van de auto kon de jury makkelijker beoordelen welk land een race had gewonnen. Waarom de Duitse raceauto's later zilverkleurig waren is ook bekend: Een lichtere auto rijdt sneller. Door de auto niet meer te spuiten, spaart men gewicht (van de verf), waardoor het zilverkleurige metaal (blik, staal of aluminium) gewoon zichtbaar blijft.

..2..